Közgazdasági elemző – mesterképzés

Legyél a tényalapú gazdasági adatelemzés mestere!

A nagy adatbázisok elérhetőségével egyre több vállalat és közpolitikai intézmény alkalmaz közgazdasági elemzőket, hogy munkájukkal elősegítsék a tényalapú döntéshozatalt. A Közgazdasági Elemző MSc szak célja, hogy olyan elemzőket képezzen, akik értik a gazdasági törvényszerűségeket és elemezni tudják ezeket adatok segítségével. Ezek a képességek egyrészt a korszerű elméleti modellek megértésére, másrészt a modern, ökonometrián alapuló adatelemzés használatára támaszkodnak.

A hallgatók piac- és vállalatelemző vagy makrogazdasági irányokba szakosodhatnak.

Helyszín: Budapest
Nyelv: angol
Finanszírozás: Corvinus ösztöndíj vagy 760.000 Ft/félév önköltségi díj

Felvételi vizsga

A felvételi vizsgákon való részvételhez a jelentkezők behívó levelet kapnak az intézménytől a jelentkező által az E-felvi felületén megadott e-mailes elérhetőségre, mely tartalmazza a részvételre vonatkozó információkat és a vizsgafeltételeket.

Felvételi pontok számítása Vizsgák időpontjai Felkészülési segédlet További információk

Milyen alapszakról lehet jelentkezni?

  • Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaság- és- pénzügy-matematikai elemzés alapképzési szak.
  • Elsősorban számításba vehető: a gazdaságtudományok képzési területről az emberi erőforrások, a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel, a turizmus-vendéglátás, az üzleti szakoktató, az informatikai képzési területről a gazdaságinformatikus alapképzési szak.
  • Meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá: azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.

Kreditelismerési eljárás

Összeszedtünk minden hasznos információt, amit a kreditelismerési eljárás folyamatáról tudni kell.

Megnézem

Karrier lehetőségek

Közgazdasági elemző kompetenciákkal is rendelkező szakembereket jelenleg egyetlen másik magyarországi felsőoktatási intézményben sem képeznek, miközben a munkáltatók egyre inkább el- és felismerik ennek a tudásnak a szükségességét. Ennek köszönhetően a szakon megszerzett tudást számos intézmény értékeli, például nagyvállalatok elemző részleggel (pl. MOL, OTP, szabályozott piacon működő vállalatok), tanácsadó cégek (pl. McKinsey, Big4, KKV-k tanácsadói profillal), kormányzati intézmények (MNB, GVH, PM) valamint nemzetközi szervezetek (OECD). A szak elvégzése után a hallgatók tudása megfelel egy hazai vagy nemzetközi PhD program bemeneti követelményeinek.

110 millió forint előnyt jelent a nálunk szerzett diplomád

A piacképes tudás meghozza az eredményét, hiszen kiszámoltuk, hogy a Corvinusos diplomával egy teljes karrierút alatt várhatóan 340 millió forintot fog keresni, ami 110 millió forinttal több, mint az országos átlag. Világkörüli utak, több pihenés, vagy önfejlesztés? Te mihez kezdenél ezzel az összeggel?

A számítások hátteréről itt olvashatsz.

Szakfelelősi köszöntő

Ha érdeklik a gazdaság folyamatai, a közpolitikák hatásai az egyénekre és vállalatokra, és szeretné megérteni, hogy lehet ezeket adatokkal elemezni, akkor jól fogja érezni magát a Közgazdasági elemző mesterszakon. Képzésünk célja, hogy mind az elemzés szakmai tudását, mind pedig a szükséges általános képességeket (adatelemzés, íráskészség) megosszuk hallgatóinkkal, hogy a szak elvégzése után akár vállalatoknál, akár a kormányzati vagy nemzetközi intézményeknél jó karrierlehetőségei legyenek, vagy hogy felvételt nyerhessen egy hazai vagy nemzetközi PhD programra. Szakunkon kiscsoportos oktatás folyik, lehetőség van angolul hallgatni a kurzusok egy részét, és egy makroelemző és egy piac- és vállalatelemző specializációval várjuk hallgatóinkat.

Telegdy Álmos
Szakfelelős
Egyetemi Docens

#együttalegjobbak

Mitől egyedi a képzés?

  • A képzés Magyarországon egyedül a Corvinuson érhető el 
  • Nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatban fontos készségek projektalapú elsajátítására 
  • Nagy hangsúly az ún. soft skillekre: gazdasági írás, prezentáció, csoportmunka 
  • Külföldi tanulási lehetőség, nemzetközi együttműködés a Gröningeni Egyetemmel 
  • A gyakorlatias szemlélet és oktatás jegyében a szak egy részének célja a megtanult elmélet és módszertan valós elemzési helyzetekben való gyakorlása. 
  • A Szakszeminárium keretén belül a hallgatók pedig saját kutatásukat végzik és megírják szakdolgozatukat. 
Image

Online nyílt nap

Nézd vissza január 12-én tartott online nyílt napunkat!

Megnézem a videót

Image

Gyakran ismételt kérdések

Milyen tantárgyak lesznek a szakon? Van-e szakmai gyakorlat? Hány kreditet kell teljesíteni?

Tovább a kérdésekhez

Image

Add le a jelentkezésed online!

A felvételi jelentkezésedet kizárólag elektronikusan, a Felvi.hu E-felvételi szolgáltatásán keresztül kell benyújtanod.

Felvi.hu

Légy képben! Iratkozz fel hírlevelünkre.

Kattints ide